Deel 2 - De richting bepalen en inhoud vaststellen

Share

De richting bepalen en inhoud vaststellen is het tweede deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

In het vorige hoofdstuk hebben we een groot aantal redenen gegeven om een nieuwe site te laten maken. Als dit besluit genomen is komt de volgende stap in het proces: richting bepalen en inhoud vaststellen.

Om dit zo goed mogelijk te doen zijn er twee belangrijke vragen die een rol spelen:

 1. wie zou je graag op je website willen hebben?
 2. wat moet deze persoon uiteindelijk doen?

Het dwingt je om na te denken over de essentie van je website. En eigenlijk ook het bestaan van je bedrijf. Je zou het iets breder kunnen bekijken. Je website is tenslotte maar een communicatiemiddel. En vaak slechts 1 onderdeel van een complex aankoopproces.

Heb je al eens nagedacht over de volgende vragen?

 • waarom bestaat jouw bedrijf?
 • wat is jouw aanbod en wat maakt het uniek?
 • wie zijn je belangrijkste concurrenten en waarom zouden ze jou moeten kiezen?
 • voor wie is jouw aanbod het beste geschikt en welk probleem lost het voor hen op?
 • hoe zit het aankoopproces van deze beoogde klant er eigenlijk uit?
 • hoe kun je het beste aantonen dat jij een meerwaarde voor ze bent?
 • welke rol speelt de website in dat proces?
 • met welke informatie en met welke -onweerstaanbare- aanbieding kun je ze vervolgens overtuigen?
 • hoe doen de andere partijen in jouw markt dit?

Het zijn allemaal vragen die te maken hebben met de marketing van je bedrijf? Het raakt de kern van je bestaan. Of het bestaan van je bedrijf.

Vergeet hierbij niet dat er tegenwoordig steeds meer aanbod is en aanbieders zien. Hoe kun jij je dan nog onderscheiden? Want jouw beoogde nieuwe klanten zijn niet gek. Ze zoeken, kijken en vergelijken. Zorg dan ook voor een goed onderscheidend vermogen. Een unique selling point (USP) zoals ze dat zo mooi noemen.

Wat maakt jouw bedrijf anders en hoe vertel je dat het beste?

Terug naar de website.

Wie wil je op je website hebben?

De eerste van de twee belangrijkste website vragen zorgt dat je gaat nadenken over jouw online doelgroep. Wie wil je op je website hebben? Denk goed na over de klanten die je op het oog hebt en probeer dit naar 1 persoon toe te schrijven. Bij website projecten spreek je dan over persona’s. Je probeert jouw doelgroep te vangen in 1 persoon. Des te beter je deze kunt beschrijven, des te beter kun je hem of haar op je website helpen. In veel gevallen maak je je website voor meerdere doelgroepen. Klanten, eigen medewerkers, stakeholders/aandeelhouders, media...

En wat moeten ze uiteindelijk doen?

Als het je gelukt is om de juiste bezoekers aan te trekken is het belangrijk ze te verleiden en te overtuigen met jou zaken te doen. Aan het einde van de rit wil je dat ze iets bij je kopen. Een ticket voor een festival. Een online artikel. Een nieuwe bureaustoel. Een nieuw CRM-pakket. Of een nieuwe huisstijl. Met daarbij een mobielvriendelijke website natuurlijk :-)

Hier komt het aankoopproces van de klant om de hoek kijken. Bij een kleine uitgave kan er snel -en vaak impulsief- gekocht worden. Hup, druk op de knop bestel. Afrekenen. En klaar.

Maar als Air France - KLM een nieuw CRM-pakket zoekt, zijn daar vele afdelingen en mensen mee bezig. Dat vergt maanden van voorbereiding. Het opstellen van een tenderdocument, het maken van een plan van eisen. Het opstellen van longlists en shortlist. Het onderzoek naar oplossingen en de gesprekken met mogelijke levarnciers.

Dat zijn 2 compleet andere processen die ieder een eigen aanpak verdienen.

Doelen, ambitie en concrete website conversies

Het echte richting bepalen doe je hier. Doelen en ambities kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • ik wil binnen 2 jaar bij de top 5 bedrijven in mijn segment horen;
 • ik wil in 3 jaar break even draaien met mijn online shop;
 • ik wil met de website kosten besparen op drukwerk (folders) van het bedrijf;
 • ik wil me met mijn bedrijf online onderscheiden door middel van de meest uitgebreide informatie over de producten a, b en c.

Kijkend naar concrete -haalbare- doelstellingen en website conversies heb je het meer over:

 • ik wil eind van dit jaar minimaal 250 bezoekers per maand op de website hebben;
 • ik wil binnen 16 maanden groeien naar 100 abonnees op de digitale nieuwsbrief;
 • ik wil binnen een half jaar 10 offerte-aanvragen via de website genereren per week;
 • ik wil binnen een jaar 20% meer bezoek vanuit Google.

De inhoud bepalen

Als duidelijk is wat er met de website bereikt moet gaan worden kan de volgende stap worden opgepakt. Nadenken over de inhoud. En hoe deze het meest gemakkelijk (gebruiksvriendelijk) kan worden aangeboden aan de bezoeker.

De volgende elementen komen aan bod:

 • inhoudsopgave: overzicht van alle pagina’s en onderdelen op je website
 • structuur: hoe kan de inhoud het beste gegroepeerd worden
 • navigatie: welke navigaties heb je nodig op je website om dit het beste te realiseren

De eerste kun je zelf. Bij het optimaliseren van de structuur en de navigatie helpen wij je op weg. Doordat opdrachtgevers zelf niet ieder dag websites maken weten ze niet wat handig of veelgebruikt is. Of wat er allemaal kan. Daarbij zit je met het fenomeen ‘mobielvriendelijke websites’. Een navigatie als een hoofdmenu ziet er op de computer anders uit dan op een mobiele telefoon.

Nadat de richting is bepaald en de inhoud is vastgesteld maken we de balans op om te kijken wat de nieuwe website ons gaat kosten.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.