Deel 9 - De website inrichten en onderhouden

Share

De website inrichten en onderhouden is het negende deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

Dat was een mooi moment. De nieuwe website is gebouwd en deze is door de webbouwer voor de eerste keer gepresenteerd. Het zag er geweldig en verrassend mooi uit. Bij deze vooroplevering heb je een instructie gekregen van het website beheer. Daarnaast is er een handleiding meegegeven of nagezonden. Je kunt dus beginnen met het inrichten van de site.

Ook hier komt de vergelijking met het bouwen van een huis terug. Je woning is casco opgeleverd en kan nu worden ingericht. Hoewel we het over het algemeen als heel leuk ervaren, blijkt het inrichten van een website in de praktijk een klus die lang blijft liggen. Waarom gebeurt dit? En wat kun je er aan doen?

Het belang van website content

Het inrichten van een website is een leuke klus. En toch blijft het vaak lang liggen. Zou dat komen doordat iemand het er even bij moet doen? Dat die persoon er geen zin in heeft? Geen tijd voor heeft? Of er gewoon tegenop ziet? Omdat hij of zij er misschien niet goed in is? Het is tenslotte geen alledaags klusje voor de meesten. Het al belangrijk gemaakt moeten worden, de inhoud van je site is zelfs erg belangrijk. De inhoud, content op zijn Engels, maakt het verschil tussen wel of geen online succes.

Techniek en design zijn tegenwoordig niet echt meer onderscheidend. De inhoud wel. Met een goed verhaal en inhoudelijk nieuwe, onderscheidende en relevante informatie kan een bedrijf zich nog goed onderscheiden van haar concurrentie. Het is niet alleen een visitekaartje voor je bedrijf. Je behaalt er vooral ook nieuwe klantcontacten uit en zult er je omzet mee verbeteren.

Inrichting van je website: welke onderdelen zijn er?

Het inrichten van een huis is iets waar iedereen naar uitkijkt die net de sleutel heeft ontvangen. Hoe ga je een kamer gebruiken? Welke kleuren wil je laten terugkomen? Past dat ook bij de andere kamers in je huis? Welke stijl kies je? Heb je al meubels, lampen en gordijnen of andere raambekleding? Of mag je helemaal vanaf nul beginnen?

Bij het inrichten van een website heb je te maken met andere elementen dan het inrichten van een huis. In het kort gebruik je teksten, afbeeldingen, video’s en functionele elementen als sliders en buttons om je bezoekers te informeren en te verleiden tot klantcontact of het plaatsen van een bestelling.

Begrijpelijke en relevante webtekst

Webteksten vormen over het algemeen het grootste deel van de content. Teksten geven bovendien de extra mogelijkheid om een pagina goed te laten indexeren in zoekmachines als Google. Veel tekst vergroot de kans op vindbaarheid. Extra bezoek die jou en je aanbod nog niet kennen. Daar ligt dus een kans.

Het schrijven van relevante teksten die jouw klanten en bezoekers helpen is wel een vak apart. Niet iedere tekstschrijver kent de specifieke eigenschappen van webtekst. En weet hoe anders mensen zich online gedragen tov het lezen van bijvoorbeeld een magazine of een krant. We zijn gehaast en zoeken snel naar informatie of uitleg. We scannen een pagina om te kijken of we krijgen wat we zoeken. Als dat het geval is, lezen we verder. Als dat niet het geval is klikken we verder. Of terug. Naar je concurrent.

Eigenschappen van website teksten zijn verder dat je online probeert te sturen naar een volgende actie. Is dat een bestelknop? Het abonneren op een digitale nieuwsbrief? Of het downloaden van aanvullende, gedetailleerde informatie? Als je goed in kaart hebt gebracht voor wie je website gemaakt moet worden, dan weet je ook welke informatie er nodig is om deze groep bezoekers te helpen. Begrijpelijk en goed leesbaar.

Beeldmateriaal in de huisstijl van je bedrijf

Naast webteksten gebruik je op je website vooral ook afbeeldingen om je doel te bereiken. Afbeeldingen die iets toevoegen. Beelden die relevant zijn voor jouw bezoekers. Afbeeldingen die door een fotograaf of een van je medewerkers zijn gemaakt en bewerkt. Of misschien heb je de foto’s zelf wel gemaakt. En als je ze niet op maat wilt of kunt laten maken is er altijd nog de oplossing om jouw beelden uit een beeldbank te kiezen.

Er zijn meerdere bedrijven die foto’s aanbieden in verschillende afbeeldingsformaten (resoluties). Je koopt ofwel éénmalig gebruik af, of betaalt een fee voor onbeperkt gebruik van de gekozen foto. De tarieven kunnen, net als het aanbod, behoorlijk verschillen. Zorg dat je je daarom goed verdiept in de voorwaarden voor gebruik van de betreffende aanbieder van stock foto’s. Je kunt starten met iStock, Dreamstime of Shutterstock. Stuk voor stuk betaalbare beeldbanken met een groot aanbod.

Belangrijk bij de selectie- en optimalisatie van beeldmateriaal is daarnaast de presentatiestijl. Goede beelden zeggen meer dan 1.000 woorden. De impact van goed beeld kan groot zijn. Daarentegen kan slecht beeld zorgen voor een gevoel van amateurisme bij de bezoeker. Dat is niet wat je wil bereiken. Zorg dus voor professioneel beeldmateriaal. Dat mag dan best wat kosten, zonder dat het meteen duur of onbetaalbaar is.

Handig gebruik maken van video's op je website

Naast teksten en afbeeldingen kun je ook gebruik maken van video’s. Video content wordt steeds vaker ingezet door bedrijven. Je kunt er gemakkelijk mee laten zien hoe je product werkt en toegepast kan worden. Deze zogenaamde explainer video’s worden steeds vaker door bedrijven ingezet om klanten te overtuigen.

Met video kun je verder ook testimonials van klanten presenteren. Of je kunt een professionele bedrijfsvideo laten maken om je bedrijf in zijn algemeen te presenteren. Anders dan alleen tekst en beeld geeft een video een dynamischer kijk in jouw bedrijfskeuken. En geeft het tevens aan dat je moderne communicatiemiddelen inzet voor marketing en communicatie. Het gebruik van video, met name op de mobiele telefoon, is enorm. Afhankelijk van jouw doelgroep, doelstellingen en mogelijkheden een mooie kans om met beide handen aan te grijpen.

Slimme techniek onder de motorkap

Naast de zichtbare onderdelen zijn er ook een aantal zaken die onder de motorkap, niet zichtbaar, zorgen voor een optimale presentatie. En verbeterde online vindbaarheid. De zogenaamde on-page SEO (SEO staat voor Search Engine Optimization, zoekmachine optimalisatie in gewoon Nederlands) factoren zijn in veel website beheer systemen aan te passen en goed in te richten. Dan hebben we het met name over de H1, H2, H3...headings, de title tag, de description tag, de bijschriften bij afbeeldingen en het aanleggen van interne links op de site zelf.

Een optimaal gecodeerde website pagina zorgt bovendien voor de beste snelheid. Snelheid die vandaag de dag voor zowel een gebruiker als voor een zoekmachine essentieel is. We hebben geen geduld meer. En willen steeds sneller geholpen worden.

Onderhouden en uitbreiden van je website

Als de site is ingericht kan deze, na zorgvuldig te zijn getest, live worden gezet. Het is vaak een moment waarop een project wordt afgerond. En iedereen gaat zich weer bezighouden met het werk van voor het project. We zien een website over het algemeen nog steeds als iets eenmaligs. Zoals een bedrijfsbrochure. Na het afronden kan deze worden afgestreept van de to-do lijst. En gaan we door naar het volgende op de lijst.

Terwijl iedereen snapt dat een site nooit af is. Je bedrijf verandert doorlopend. De markt en je concurrenten ook. Het kan namelijk altijd beter, relevanter, begrijpelijker of waardevoller voor je bezoekers. Via het website beheer systeem kun je zelf zorgen voor aanpassingen op je pagina’s. Of het toevoegen van nieuwe pagina’s.

Je site kun je ook presenteren in andere talen, uitbreiden met meer informatie over je aanbod, nieuwe referenties of aanvullende handige tips of gebruikerstoepassingen. Je wilt je toch onderscheiden van je belangrijkste concurrenten? Dan moet je er wel wat aan doen. Zorg ervoor dat je hiervoor tijd vrijmaakt. En met elkaar zorgt voor een actuele en professionele website. Je zult merken dat het je uiteindelijk veel oplevert.

Als je website is ingericht en de site live is gezet kun je over naar de volgende uitdaging. De website promoten. Er zijn veel manieren om de naamsbekendheid te vergroten en te zorgen dat er meer bezoekers op je site komen. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.