Deel 8 - De website laten bouwen: alles komt samen

Share

De website laten bouwen: alles komt samen is het achtste deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

Je hebt over de inhoud van je nieuwe website nagedacht. En er zijn ontwerpen gemaakt van de verschillende stramienpagina’s. En er is bepaald hoe de site gaat werken, welke functionaliteiten er zijn om de bezoekers van je website snel verder te helpen. Al deze informatie komt samen bij het bouwen van de website zelf. Hierbij worden 2 zaken onderscheiden: het configureren en inrichten van het website beheer (in Engels het content management systeem, kortweg CMS) en het programmeren van de gebruikerskant (in het Engels de User Interface, kortweg de UI).

Een handig website beheer systeem (een CMS, Content Management Systeem)

In het beheer van de website kun je, na oplevering, de inhoud van je site aanpassen. Je kunt bestaande pagina’s bewerken. Pagina’s verwijderen (of uitzetten). En nieuwe pagina’s of onderdelen toevoegen. Er zijn veel verschillende systemen die het beheren van je website verzorgen. Van standaard software tot maatwerk. En combinaties daarvan. Het hangt van de webbouwer af welk systeem je krijgt. Over het algemeen zijn de verschillen niet groot en is de werking nagenoeg hetzelfde.

Inrichten van het website beheer

In het website beheer kun je bij het maken van de pagina’s een keuze maken uit de verschillende stramienpagina’s die er zijn vastgesteld voor jouw website. Een homepage, een redactionele pagina, een productpagina, een nieuwsartikel en een vacaturepagina. In sommige gevallen wordt er één stramien gebruikt voor meerdere soorten pagina’s. Je kunt dan aan de hand van verschillende pagina variabelen de verschillende onderdelen van inhoud voorzien. Bij de oplevering krijg je een heldere uitleg. En een gebruikershandleiding als het goed is. In deze fase van de bouw zorgt de webbouwer ervoor dat alle gewenste informatie door jou kan worden ingevoerd.

De website zelf: snel en gebruiksvriendelijk

Op de website zelf, zoals de bezoeker deze ziet, komt het andere deel samen. De verschillende stramienpagina’s met elkaar verbinden. Door navigaties en andere technische functunctionaliteit die samen de werking van de website bepaald. Jouw website bezoekers moeten snel en gebruiksvriendelijk bij de voor hen belangrijke informatie komen. En overgaan tot actie, als dat een van je doelen op de site is. Een inschrijving op de nieuwsbrief. Een bestelling plaatsen. Een online registratie of sollicitatie.

Mobiel vriendelijke website: je site geschikt voor tablets en mobiele telefoons

Bij de ontwerpen zijn er meerdere variaties per pagina gemaakt. Een bezoeker die jouw website bekijkt op zijn laptop heeft een heel ander beeldscherm dan de bezoeker die de site bekijkt op zijn mobiele telefoon. De verhoudingen zijn anders. En de volgorde van pagina-elementen verschilt. Hierover moet in de structuur en designfase goed worden nagedacht. Iedere gebruiker, ongeacht het gebruikte device, moet de informatie goed te zien krijgen. En snel kunnen navigeren binnen de site.

Vooroplevering van de site

Net als bij de oplevering van je huis heb je twee momenten rondom de oplevering. Het eerste moment is de vooroplevering. Dan loop je door het huis heen en ga je samen met de bouwer na of alles klopt. Aan het einde is er een lijst(je) met punten die niet zo zijn als afgesproken. Die gaat de bouwer nog aanpassen. Bij een website project is dat vergelijkbaar. Aan het einde van de bouwfase zal de website worden gepresenteerd. De beheeromgeving wordt uitgelegd. En de gebruikerskant, de website zoals bezoekers die gaan zien, wordt gepresenteerd.

Een mooi moment voor jou als opdrachtgever. Alles komt samen tot het uiteindelijke resultaat.

Nu de website door je webbouwer voor de eerste keer is opgeleverd kan het vullen van de site beginnen. In de tijdlijn van het project had je al een start kunnen maken om de inhoud (content) van de site al voor te bereiden. Alles staat klaar voor het inrichten van de website.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.