Deel 7 - De website laten ontwerpen: webdesign en de huisstijl

Share

De website laten ontwerpen: webdesign en de huisstijl is het zevende deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

De structuur, inhoud en werking van de website zijn besproken en samen bepaald. Tijd voor de volgende stap: het ontwerp van de website.

De vormgever van de webbouwer gaat zich bezighouden met het ontwerpen van de verschillende website stramienpagina’s en losse elementen. Het resultaat van deze fase binnen het website project is een design stijl die past binnen de huisstijl. Ieder bedrijf wil zich met een mooie website onderscheiden van de concurrentie in zijn markt.

Mooie websites: dat wil jij natuurlijk ook!

Alhoewel we mooi en lelijk moeilijk kunnen definiëren zijn er best wel websites te vinden die we over het algemeen ‘allemaal’ wel mooi vinden. De website van VanMoof bijvoorbeeld. Of die van Apple. Stuk voor stuk mooie, onderscheidende websites met een aansprekend ontwerp.

Maar dan nog blijft dit een kwestie van smaak.

Uiteindelijk wil je een website die er aantrekkelijk en professioneel uitziet. Die past binnen de huisstijl van je bedrijf en herkenbaar is. Dat versterkt je bedrijf en je naam. Het heeft ook een bepaalde mate van professionaliteit. Alle communicatie- en marketinguitingen in dezelfde stijl. Dat geeft vertrouwen aan potentiële klanten. Als alles er professioneel en mooi uitziet zal het product (of de dienst) van dat bedrijf vast ook wel goed zijn. Zo redeneren de meeste mensen. Dus zaak om hiervan gebruik te maken.

Trends in webdesign

Als er iets snel verandert is het de wereld van online communicatie wel. In rap tempo volgen de ontwikkelingen op technisch gebied elkaar op. En zijn gebruikers van internet op een heel andere manier aan het zoeken naar informatie. Je kunt maar beter weten wat er allemaal speelt. Zodat je de beste vragen kunt blijven stellen aan de bouwer (en de ontwerper) van je website. Specifieke trends in webdesign en web development zijn:

 • ontwerpen en bouwen met als motto ‘Mobile first’ (gezien het enorme belang van een mobiel vriendelijke website);
 • gebruik van veel wit;
 • gebruik van grote (achtergrond)afbeeldingen / grote video’s;
 • responsive webdesign;
 • snelheid van de site is essentieel voor succes;
 • hamburger menu-aanduiding (gestart bij ontwerp voor mobiele website);
 • meer mogelijkheden met typografie (o.a. Google fonts);
 • martial design (Google design filosofie, zie de toelichting van Google zelf);
 • sterk toegenomen inzet van apps.;
 • meer video content;
 • meer aandacht voor goed kleurgebruik.

Eigen ontwerp vs pre-design (template)

Er zijn eigenlijk twee keuzes als het gaat over het ontwerpen van een website. Je kiest voor een pre-design (een bestaand ontwerp, een template). Of je laat een eigen ontwerp maken.

Als je kiest voor een eigen ontwerp kun je het beste aansluiten bij je huisstijl. Jouw logo, kleurstelling en andere elementen die gebruikt worden in de huisstijl van je bedrijf kun je optimaal laten terugkomen. Hiermee bereik je het best denkbare effect.

Het is echter een keuze die tegenwoordig, omwille van kosten, niet heel veel meer wordt gemaakt. Bedrijven vinden het wel goed dat er een vormgeving wordt gekozen die vaker wordt gebruikt. En bovendien niet heel veel afwijkt van de ‘gemiddelde’ website.

Er zijn nog maar weinig bedrijven die extra willen -en ook kunnen- investeren in een onderscheidende website. Een custom design brengt namelijk met zich mee dat van alle te gebruiken stramienpagina’s (homepage, redactionele pagina, nieuwsoverzicht, contactpagina, product…) er minimaal 3 schermen van moeten worden ontworpen. Eentje om te laten zien hoe de site eruit ziet op een desktop of laptop computer. Eentje voor de tablet. En als laatste een design dat geschikt is voor optimale weergave van de informatie op een mobiele telefoon.

De mogelijkheden binnen een pre-designed template

Meestal wordt er dus gekozen voor een reeds bestaand ontwerp. Daar zijn er overigens behoorlijk veel van op de markt. Dit wordt vervolgens zo goed mogelijk omgezet naar de huisstijl van je bedrijf. Je logo kan op de daarvoor bestemde plaatsen. En de basiskleur en accentkleur (buttons, navigatie e.d.) kunnen worden omgezet naar kleuren uit jouw logo en huisstijl. Het verschil kan dan verder worden gemaakt met de manier waarop je foto’s of video’s maakt, bewerkt en plaatst. Welk font je kiest (of kan kiezen). En de tekst die er geplaatst wordt.

En soms zijn er wat kleine aanpassingen mogelijk. Dat ligt aan het gekozen design, de flexibiliteit van je webbouwer en de marges waarbinnen zaken binnen een vast stramien kunnen worden aangepast. Kleine aanpassingen hebben soms grote gevolgen.

Als het design is goedgekeurd kunnen we de nieuwe website laten bouwen. De webdesigner draagt het stokje (en zijn of haar werk) over aan de web developer (de programmeur).

Tip: de website content voorbereiden

Om verderop in het proces tijd te winnen kan er op dit moment al gestart worden met het voorbereiden van de inhoud van de site, de website content. Als er een inhoudsopgave is vastgesteld kun je per pagina al aangeven of de inhoud gelijk blijft of wordt aangepast. Een nieuwe pagina spreekt voor zich. De teksten kunnen worden voorbereid en ook de afbeeldingen kunnen alvast worden verzameld. Als de ontwerpen van de verschillende stramienpaginas zijn goedgekeurd, is bekend hoeveel tekst de pagina’s kunnen bevatten. En hoe groot het beeldformaat is. Naast de stijl van de beelden kan ook de uitsnede worden bepaald en de te gebruiken website beelden worden voorbereid.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.