Deel 10 - De website promoten

Share

De website promoten is het tiende deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

De website is ontworpen, gebouwd en nu ook ingericht. De 'winkel' kan open. Tijd om bezoek te ontvangen.

Anders dan bij het openen van een nieuwe winkel in een bestaande (liefst drukke) winkelstraat zorgt het ‘openen’ van je website niet direct voor (extra) bezoek. Vergelijk het neerzetten van een website op een willekeurige domeinnaam met het starten van een winkel midden in een bos of weiland. Zorg daarom voor goed toegankelijke paden en wegwijzers. En ga daarnaast reclame maken om te zorgen dat men de borden volgt en uiteindelijk bij je winkel komt.

Hoewel de vergelijking niet helemaal klopt, is het principe duidelijk. Je moet er echt aandacht aan geven om mensen kennis te laten maken met jouw product of dienst. Je moet zorgen voor naamsbekendheid en de mensen laten weten wat ze -het beste- bij jou kunnen kopen of doen. Je zult je website moeten promoten om nieuwe leads en klantcontacten te genereren.

Website promotie: digitaal, via print en op TV

Er zijn vele manieren om jouw bedrijf en je website onder de aandacht te brengen. Onderstaande lijst is een mooie basis. Maar verre van compleet.

Digitale website promotie:

 • Online adverteren (banners, op trefwoorden in zoekmachines, op social media);
 • Versturen van persberichten naar relevante journalisten/redacteuren/bloggers;
 • Vindbaarheid in Google vergroten;
 • Zichtbaarheid/aanwezigheid op sociale media;
 • E-mailhandtekening in bedrijfsmail;
 • Digitale nieuwsbrieven versturen.

Reclame maken via print en TV:

 • TV- en radio commercials;
 • Sponsoring van series of programma’s;
 • Advertenties in gedrukte bladen of sponsored magazines;
 • Advertorials in bladen;
 • Direct Mail campagnes;
 • Versturen van persberichten naar relevante journalisten/redacteuren.

Bij grote bedrijven zijn specialisten bedreven in het maken van een goede mediamix om te zorgen dat het optimale uit de te besteden marketing euro’s wordt gehaald. Een groot bereik, een grotere naamsbekendheid en aan het eind extra verkoop van producten of diensten.

Inbound marketing, wat is dat?

Ten opzichte van de traditionele reclame is er tegenwoordig wel het één en ander veranderd. Waar bedrijven je voorheen voortdurend lastig vielen met ongevraagde reclame, gaan steeds meer bedrijven zich instellen op de klant en de vraag van de klant. Onder de noemer inbound marketing worden alle tactieken verstaan die je als bedrijf kunt inzetten om ‘tevoorschijn’ te komen op het moment dat potentiële nieuwe klanten op zoek zijn naar informatie en leveranciers zoals jij.

Mensen willen niet meer ongevraagd lastig gevallen worden door advertenties en verkopers. Men kan tegenwoordig heel goed zelf een eerste deel doen van het onderzoek naar oplossingen van een bepaald probleem of vraagstuk. Als je er bent als men je nodig hebt, is het ineens wel relevant. Op tijd tevoorschijn komen bij een kandidaat opdrachtgever. Je krijgt een enorme kans om jezelf te presenteren en een goede, onuitwisbare indruk te maken.

Alles draait hierbij om relevantie en timing. Zichtbaar en vindbaar zijn op het juiste moment. Dat kan bijvoorbeeld door optimalisatie van de vindbaarheid in Google. En door goede content te maken en deze slim te promoten waardoor je zichtbaar bent voor nieuwe klanten die nog niet eerder van jouw bedrijf en aanbod hebben gehoord.

Bijna iedere transactie start in Google

Bij de start van Google in 1998 kon nog niemand vermoeden welke impact het bedrijf in de toekomst zou hebben op ons leven. Hoeveel mensen zijn er nog die het bedrijf niet kennen? Of geen dienst van hen gebruikt. Weinig, schatten we in. Met name de zoekfunctie heeft een enorme vlucht genomen. Volgens onderzoek start zo’n 75% van alle online verkopen en transacties met een zoekopdracht in Google. Het is daarom van het grootste belang dat je als bedrijf goed vindbaar bent in Google. En niet alleen op je bedrijfsnaam (want mensen die daarop zoeken kennen je immers al), maar vooral op zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de producten die je verkoopt of diensten die jouw bedrijf te bieden heeft.

Inspelen op het aankoopproces van jouw doelgroep

Het is belangrijk dat je goed weet wie je doelgroep is en welke zorgen en problemen ze hebben. Door de daarbij behorende vragen te beantwoorden -en erover te schrijven op je website- laat je zien dat je hen begrijpt. Onderzoek leert dat het aankoopproces al voor een heel groot deel is afgelegd door een klant op het moment dat je hem of haar voor het eerst spreekt of mailt.

Men doet zelf onderzoek online en gebruikt daarvoor naast Google ook de websites, blogs en bladen die bepalend zijn in jouw markt. Door je markt goed te kennen en te weten wie jouw belangrijkste concurrenten zijn, is het mogelijk een onderscheidend voordeel te benoemen of te creëren waarmee je nieuwe klanten kunt verleiden en binden.

Als de promotie van je website succesvol is zorgt dit voor veel meer bezoekers op je site. De volgende uitdaging is om uit dit bezoek zoveel mogelijk klantcontacten te genereren.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.