Deel 1 - Er moet een nieuwe site komen

Share

Er moet een nieuwe site komen is het eerste deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

Er komt een moment dat je besluit dat er een nieuwe website moet komen voor je bedrijf. Als je een eigen bedrijf hebt of werkt bij een klein bedrijf (en verantwoordelijk bent voor de website) bepaal je dat zelf. Je ziet dat de site oud of stuk is. Of merkt dat de concurrentie betere websites heeft. Als je bij een groot bedrijf werkt neemt de afdeling communicatie een dergelijk besluit of is er van hogerhand aangegeven dat er een nieuwe naam, huisstijl en daarmee ook nieuwe website dient te komen.

We zetten een aantal redenen op een rij om een nieuwe website te laten maken.

1. Je website is niet mobielvriendelijk

Een van de meest voorkomende argumenten vandaag de dag om een nieuwe site laten maken. De bedrijfssite is best wel een tijd geleden gemaakt. technieken zijn inmiddels behoorlijk verbeterd. En bieden nieuwe kansen. De grootste aanjager van de markt voor ‘mobielvriendelijke websites’ is echter het veranderende gedrag van jouw klanten. Ze kijken vaker op jouw site via hun mobiele telefoon dan je denkt. En als ze de informatie dan niet gemakkelijk kunnen vinden zijn ze zo weg. Zorg dus voor een website die goed te gebruiken is op een smartphone. Een site waarvan de informatie voor iedereen, op elk moment, goed gepresenteerd wordt.

2. Er komt een nieuwe huisstijl aan

Bij een nieuwe huisstijl hoort ook een nieuwe site. Het kan zijn dat je net bent gestart met je bedrijf. Het kan zijn dat jouw bedrijf een nieuw logo en nieuwe huisstijl krijgt. Of het kan zijn dat je bedrijf fuseert en een andere naam krijgt. In al deze gevallen is het een moment om ook te kijken naar de website van het bedrijf. Wat is er al aanwezig? Wat willen we daarvan hergebruiken? En wat is er nieuw nodig?

3. Je website is niet snel genoeg

Als je webbouwer niet snel reageert heb je dat zelf snel door. Maar een website die te langzaam is heb je vaak niet in de gaten. Niet alleen hebben mensen steeds minder geduld. Ook Google vindt het erg belangrijk dat een website snel informatie presenteert. Trage website worden lager geplaatst, waardoor bedrijven er goed aan doen te checken of hun site wel voldoet aan de standaard van Google.

Je kunt dat bij Google nakijken.

Het zal niet de belangrijkste trigger zijn om een nieuwe site te laten maken. Maar als er de afgelopen periode al meerdere verbeterpunten zijn gesignaleerd kan dit net die druppel zijn die het besluit bespoedigd.

4. Je webbouwer reageert niet snel genoeg (of bestaat zelfs niet meer)

Je hebt ooit een website laten maken door iemand in je directe omgeving. Die vond dat leuk om te doen. Het kostte bovendien niet erg veel. Win-win. Dacht je.

Het ging de eerste periode ook goed. Er was weinig onderhoud aan de nieuwe site. Na een aantal jaren heb je hem of haar gevraagd weer wat aanpassingen te doen. In de tussentijd had hij een andere baan. Of het privé zo druk, dat hij je mail niet -of pas heel laat- beantwoordde. Je begint je steeds meer te ergeren aan het feit dat je niet snel geholpen wordt. Je wil op ieder moment terecht kunnen met een vraag. En als er iets ergs aan de hand is moet dat snel verholpen worden. Als dit niet mogelijk is ga je op zoek naar een nieuwe webbouwer.

5. Je website ziet er erg onprofessioneel en verouderd uit

Je kent ze wel. Websites die er zo armetierig uitzien dat je je afvraagt of het bedrijf nog bestaat. Een soort tuin waaraan jaren niets is gedaan. Geworden tot een wildernis waar je niet graag komt.

Als je in de winkelstraat een pand ziet en de buitenkant (of erger, in de winkel zelf) ziet er onverzorgd uit dan wil je daar niet naar binnen. Een professioneel bedrijf ziet er verzorgd uit. Daar klopt het logo en de huisstijl met alles wat je ziet of leest. Dat wekt vertrouwen bij mensen waarvan je uiteindelijk hoopt dat ze bij jou klant worden. Laat een ander eens naar je website kijken en vraag een eerlijke mening. Eigenlijk hoeft het niet, want als je eerlijk bent en het beste voor hebt met je bedrijf, dan kun je gerust zelf bepalen of je website netjes, actueel en professioneel is. Of -sterk- verouderd en amateuristisch. In dat laatste geval wordt het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw webbureau.

6. Het beheren van je website is niet mogelijk of heel erg lastig

Je vindt het steeds vervelender worden dat je niet even snel zelf een tekst kan aanpassen. Dat moet toch snel en makkelijk kunnen tegenwoordig? Er is een overvloed aan website beheer systemen (content management systeem, kortweg CMS in het engels) om informatie op websites mee te kunnen aanpassen. Eenvoudig. Online.

Als je website dat niet heeft kan een nieuwe site je direct veel gemak en voordeel opleveren.

7. Je website is stuk (of gehackt)

Een van de belangrijkste redenen om over te gaan naar een nieuwe site -of website bouwer- is een kapotte website. Een website die stuk is kan geen nieuwe klantcontacten tot stand brengen. En geeft een totaal verkeerd signaal af naar mogelijk nieuwe klanten die je site bezoeken.

Een site kan het niet doen doordat de server uit de lucht is. Paginalinks kunnen niet meer werken. Er kan informatie ontbreken. Plaatsjes kunnen weg zijn of er kan een hacker actief zijn geweest.

De hacker kan bijvoorbeeld bij de server komen en zijn pagina’s neerzetten om er SPAM mee te versturen. Of er links mee te plaatsen. Soms heb je het niet door. Een andere keer is het duidelijk en hebben de pagina's van de hacker jouw site vervangen. Zorg daarom voor een professioneel webbureau die weet hoe de site zo goed mogelijk kan worden beveiligd tegen ongewenste indringers.

8. Je website is niet -of erg slecht- vindbaar in Google

Tegenwoordig begint zo’n beetje iedere aankoop met een zoekopdracht op Google. Maar wat je webbouwer ook ooit heeft beloofd, de site is nergens zichtbaar. Of pas op de vijfde of zesde pagina. Alsof mensen tegenwoordig zover klikken…

Het niet of niet goed zichtbaar zijn van een website kan te maken hebben met de bouw van de site. En daardoor reden om een nieuwe website te overwegen.

Er zullen nog wel meer redenen te bedenken zijn om je te gaan oriënteren op het laten maken van een nieuwe website.

Als het besluit eenmaal is genomen om een nieuwe site te laten maken komt de volgende stap in beeld. De richting bepalen en inhoud vaststellen.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.