Deel 11 - Klantcontacten genereren

Share

Klantcontacten genereren is het elfde deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

Het promoten van je nieuwe website is een succes. Je hebt ervoor gezorgd dat je veel nieuwe bezoekers op de site van je bedrijf hebt kunnen verwelkomen. De volgende stap is om ervoor te zorgen dat je hier uiteindelijk ook nieuwe opdrachten uit haalt. Of producten aan hen verkoopt. Dat is nog niet zo makkelijk, aangezien het grootste deel van je bezoek kijkt. En niet koopt.

Als je een conversie haalt van 4-5% mag je je handen dichtknijpen. Gemiddeld ligt het getal ergens rond de 2 tot 2,5%. Sommige websites halen overigens wel meer dan 10%. Het hangt allemaal een beetje af van de situatie (markt, concurrentie, herkomst bezoek…). Voor het gemak houden we even 5% aan. Dat geeft aan dat er van de 100 bezoekers 95 weer vertrekken. Een mooie taak om daar verandering in aan te brengen.

Waarom komt iemand eigenlijk op jouw website?

Alles valt of staat met de relevantie van je bezoek. Je kunt nog zo’n mooie banner ergens hebben staan, als de vragen en problemen van je bezoek niet matcht met jouw informatie en aanbod dan zal deze bezoeker snel weer verdwenen zijn. Niet relevant. Soms is locatie een puntje. Iemand uit Leiden die op 'cv monteur' zoekt in Google, zit niet te wachten op een mooie site van een bedrijf uit Emmen. Door jezelf helder te positioneren en je aanbod duidelijk te hebben weet je voor wie jij als leverancier de beste oplossing bent. Zorg dan ook dat je die specifieke doelgroep ziet aan te trekken.

Het aankoopproces van de klant: de buyer journey

Als je de juiste doelgroep hebt, is het de vraag in welke fase deze bezoeker zit in het aankoopproces. Het hangt daarbij bovendien van het soort product of dienst af en het bedrag dat erbij komt kijken. Een nieuw IT systeem voor een groot bedrijf aanschaffen vergt een lange tijd van overleg en overweging. Meerdere afdelingen en verantwoordelijken hebben allemaal een ander perspectief en beslisbevoegdheid. Een verkooptraject kan lang duren, je moet veel mensen voor je zien te winnen.

Anders is het als je online bloemen verkoopt. Dat moet even snel gebeuren. valt in een lagere prijsklasse. En wordt door 1 iemand gesloten. Dan kun je, bij een goed aanbod en het verschijnen op het juiste moment, snel zorgen dat een klant ook direct besteld.

Door je te verdiepen in het aankoopproces van de klant, in het Engels (en vaktaal) ook wel de Buyer Journey genoemd, kun je met jouw informatie en aanbod zorgen dat je beter presteert dan je concurrent. Want klanten kijken en vergelijken. En kopen pas daarna. De stadia van het aankoopproces zijn:

  1. awareness / bewustwording (de klant heeft een probleem (met daaromheen veel vragen en onzekerheden), of ziet iets waarvan hij of zij denkt dat het handig of leuk zou kunnen zijn. In het eerste geval kun je denken aan het moeten vervangen van de printer die stuk is gegaan.);
  2. research & consideration / onderzoek & overweging (de klant bekijkt mogelijke oplossingsrichtingen en aanbieders. Er komen vragen op waardoor de keuze steeds verder wordt beperkt);
  3. decision / besluitvorming (de klant heeft een oplossingsrichting en een shortlist met aanbieders. Is er een klik met het bedrijf/contactpersoon? Heb jij een onweerstaanbaar goed aanbod? Nu is het moment om de klant te laten beslissen).

Websitebezoekers, fans, volgers, abonnees en klanten

Het zorgen voor klantcontact op je website is een stap in het proces. Iemand heeft je gevonden, je staat op de radar. Het is nu zaak om te kijken of je deze mogelijke klant kunt ‘pakken’. De eerste stap zou kunnen zijn het laten volgen van je bedrijf op Twitter, LinkedIn of Facebook. Of het zorgen voor aanmelding op de digitale nieuwsbrief van je bedrijf. Dit kun je doen door waardevolle informatie (een relevante download) aan te bieden in ruil voor iemands gegevens (e-mail, functie). Daarna kun je iemand op de hoogte houden van je aanbod en aanbiedingen via de email (nieuwsbrief). De potentiële klant heeft immers zelf aangegeven open te staan voor nieuwe informatie.

Verleiden is een kunst: beïnvloeden kun je leren

Het verleiden van bezoekers tot een (trans)actie op je site is best moeilijk. Je moet proberen de grootste hobbels en bezwaren weg te nemen. Als je site niet snel of gebruiksvriendelijk is ben je iemand zo kwijt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het juiste aanbod op de juiste locatie op het goede moment. Staan je contactgegevens overal vermeld? Is snel te zien wie je moet hebben voor vragen? Heb je een rubriek veelgestelde vragen om mensen direct te helpen? Wat kun je laten zien aan reeds behaalde resultaten of verkochte producten?

Mensen zoeken naar zekerheid. Ze willen geen miskoop en willen dat jij de beste oplossing bent voor hun probleem. Door je klanten te (her)kennen en te weten welke vragen er bij hen zijn, is de kans dat ze jou kiezen als jij ze goed kunt helpen vele malen groter.

Het is daarna verder aan jou om het vele bezoek en de daaruit voortgekomen klantcontacten vervolgens om te zetten naar nieuwe opdrachten of verkopen.

Het is een continu proces, je site is nooit af. Website optimalisatie zou bij ieder bedrijf standaard op de agenda van het overleg voor marketing en communicatie moeten staan. Voortdurend verbeteren. De wereld draait immers gewoon door en jouw concurrenten zijn waarschijnlijk ieder moment bezig om beter te worden en je in te halen. Je hebt je toekomst zelf in de hand.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.