Deel 3 - Wat kost een professionele website?

Share

Wat kost een professionele website? is het derde deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

De richting is bepaald en de doelen van de nieuwe site zijn vastgesteld. Direct komt de volgende vraag: wat gaat de nieuwe website ons kosten?

De vraag is duidelijk. En vooral ook begrijpelijk.

Het antwoord ligt iets gecompliceerder. Door goed af te stemmen (vragen en goed luisteren…) waar de verwachtingen liggen, kan een beter antwoord gegeven worden op de vraag. Wat kost het voor ons bedrijf om een professionele website te laten bouwen.

Het kopen van een website is deels te vergelijken met het kopen van een auto. Of een huis. Ze zijn er in vele soorten en maten. Laten we het bouwen van een huis nemen.

Je hebt huurwoningen en koopwoningen. En als je koopt heb je de keuze uit een boerderij, een eengezinswoning, een starterswoning, een grachtenpand en een vrijstaande bungalow. En nog veel meer.

Het scheelt dan ook weer in welke plaats je huis ligt. En of het een nieuwe woning betreft of een tweedehands. Een nieuwe woning kun je vanaf een bestaande serie kopen. Of door een architect laten ontwerpen. Daarbij is de ene architect de andere niet.

Ben je er nog?

Welke factoren bepalen de prijs van een website

Je zult begrijpen dat het niet zomaar te zeggen valt. Er zijn -net als bij het kopen van een huis of een auto- nogal wat variabelen die de prijs van je website bepalen. De kosten voor een website worden voor het grootste deel bepaald door:

 • de mate van persoonlijk advies (en denkwerk vooraf);
 • de keuze voor het technisch platform / het CMS (website beheer systeem);
 • de omvang van het bedrijf dat de site bouwt;
 • de omvang van de website zelf;
 • de keuze voor een pre-design (template) of maatwerk design;
 • de hoeveelheid technische functionaliteiten;
 • meertaligheid;
 • project management en afstemming (is er veel overleg (op locatie) nodig met veel verschillende betrokkenen, of volstaat weinig overleg dat voornamelijk per telefoon en online gebeurt);
 • maandelijkse kosten voor hosting, CMS licentie en onderhoudscontract/SLA;
 • de presentatievorm (alleen op de desktop of ook geschikt voor tablets en mobiele telefoons);
 • het werken met databases voor producten;
 • de koppeling met een transactiesysteem of andere vormen van maatwerk datakoppelingen;
 • het wel of niet (of deels) inrichten van de website met tekst en/of beeldmateriaal.

Bij een aantal onderdelen speelt de grootte van het webbureau een rol. Je kunt je voorstellen dat een ZZP’er (of een handig neefje) andere kosten (of geen) heeft dan een bureau met een groot pand en meerdere medewerkers. Bij het grotere bureau betaal je voor kennis, ervaring en continuïteit. Al hoeft dat niet in alle gevallen te betekenen dat je een beter eindresultaat gaat krijgen.

Kosten van een maatwerk website vs een template website

De meeste websites die tegenwoordig worden gemaakt zijn gebaseerd op templates en vaste onderdelen. Deze pre-designed websites bevatten vaak al voldoende basiselementen voor een webbouwer om er in korte tijds iets moois van te maken.

De voordelen van een dergelijke website zijn:

 • er kan snel worden gebouwd en dat bespaart behoorlijk op de kosten;
 • de huidige templates bevatten over het algemeen alle elementen die opdrachtgevers vandaag de dag willen op hun site en dat scheelt duur maatwerk;
 • de websites zijn meestal al geoptimaliseerd voor gebruik op een mobiele telefoon en dat scheelt tijd (en dus geld).

Samengevat kun je zeer betaalbaar en heel snel online met je bedrijf.

Voor een eenvoudige website moet je denken aan bedragen tussen de 750 - 2.500 euro. Bij de wat uitgebreidere versie van een op bestaande ontwerpen gebaseerde website, kan het bedrag verder oplopen naar 4.000 à 5.000 euro. De in de eerste alinea genoemde kostenposten maken daarbij vaak de verschillen. Extra designs. Extra overleg. Toch en aantal aanpassingen in de webcode.

De kosten van een maatwerk website zijn per geval verschillend. Vandaar het woord maatwerk. Er zijn website onder de 10.000 euro. En er zijn bedrijven die zomaar 25.000 tot 30.000 euro betalen. En daar heel blij mee zijn. Bij deze laatste groep moet je denken aan complexe websites met afgschermde klantgedeeltes. Websites met koppelingen aan externe databronnen. Specifieke maatwerk versies van de mobiele website. Uitgebreide meertaligheid. Etcetera.

De voordelen van een website op maat

Een maatwerk website heeft de volgende voordelen:

 • de vormgeving van de site kan optimaal aansluiten op de huisstijl van jouw bedrijf waardoor je een echt afwijkende (en dus onderscheidende) website hebt die beter opvalt;
 • externe (kantoor)systemen kun je koppelen aan jouw website;
 • specifieke eigen wensen op gebied van vormgeving, inhoud en functionaliteit (gebruiksgemak);
 • de beheeromgeving aanpassen naar eigen inzicht (verschillende gebruikersrollen met eigen rechten om website onderdelen aan te mogen passen, ingebouwde workflow met diverse statussen van pagina’s (kunnen maken, moeten goedkeuren, mogen plaatsen...).

Het blijft uiteindelijk een afweging. Wat heb je over voor welke ideale situatie? In sommige gevallen heb je geen keuze en moet je voor de maatwerk website kiezen vanwege specifieke technische functionaliteit of beleid vanuit de directie. Denk aan het koppelen van een extern en complex ordersysteem.

Overigens zijn er ook combinaties mogelijk. Op basis van een bestaande template een aantal verbeteringen doorvoeren die dan weer maatwerk zijn. Of een op templates gebaseerd design dat technisch niet optimaal in elkaar steekt zelf technisch opzetten of aanpassen.

En die gratis website dan?

We kennen ze ook. Die gratis websites. Er wordt steeds vaker mee geadverteerd. Tot op TV aan toe (ooit afgevraagd waarvan ze die dure commercials betalen…?).

Een gratis website is slechts deels gratis. Ja, je kunt instappen voor niets en maakt deel uit van een groter systeem. Je krijgt geen eigen domeinnaam en moet het verder voornamelijk zelf uitzoeken. O ja, grote kans dat er ook reclames op je site staan. Het verdienmodel bij deze bedrijven zit hem in het feit dat er verschillende betaalde versies zijn. Ook dan is het niet altijd zeker dat je kunt bellen als je een vraag hebt. Zolang je alles goed begrijpt, er tijd voor hebt en het ook nog leuk vindt om te doen kan dit een prima oplossing zijn.

Als dat niet het geval is denk dan altijd aan het volgende. Je krijgt wat je betaalt. Als je ergens niets voor betaald, verwacht dan ook geen ondersteuning. Of hulp als iets misgaat.

If you pay peanuts, you attract monkeys.

En nogmaals, tegenwoordig is een mobiel vriendelijke professionele website zeer betaalbaar.

Tijd om wat zaken op een rij te zetten en keuzes te maken. En over keuzes gesproken. Hoe vind je een goede webbouwer om jouw website te laten maken?

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.