Deel 4 - Website bouwer gezocht: wie gaat jouw site maken?

Share

Website bouwer gezocht: wie gaat jouw site maken? is het vierde deel van het dossier 'een professionele website laten maken'.

We zijn al een eind op weg. Er moet een nieuwe website komen voor je bedrijf. Je weet welke kant je op wilt en wat er op de site moet komen. Je hebt ook een budget bepaald en hebt al een aardig idee van de kosten van je website. Maar hoe vind je het beste webbureau om jouw nieuwe site te laten maken?

Welke kennis heb je zelf in huis?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf iets te gaan maken. Als je daarvoor over voldoende kennis beschikt is dat een prima optie. Je weet wat je doet. Je kent de nieuwste ontwikkelingen. Je weet voldoende om je website goed te beveiligen tegen ongewenste aanvallen van buiten. Je kunt ook zorgen voor een aansprekende vormgeving die past binnen de huisstijl van je bedrijf. Je hebt verstand van marketing waardoor je ook goed weet wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken. En je kunt ook goed invulling geven aan het schrijven van pakkende webteksten die bovendien verrassend goed vindbaar in Google zijn.

Daarbij vind je dit ook nog eens heel leuk werk. En heb je er voldoende tijd voor om dit er naast je gewone werk bij te doen.

De kans dat je niet aan bovenstaand profiel voldoet is vrij groot. Bovendien zat je dan waarschijnlijk niet dit artikel te lezen.

Een handig neefje of slimme, technische buurjongen

Een ander scenario dat de meeste bureaus tegenkomen, is dat opdrachtgevers hun eerste webbouwer zijn ontgroeid. Ze hebben de eerste site voor weinig laten maken door iemand die ze -via via- hebben leren kennen. Vanwege de kosten. De eerste periode ging dat prima. Voor weinig was er een website die het deed. Maar naarmate de tijd verstreek had ofwel die bouwer geen tijd of geen zin meer. Of was het bedrijf toe aan continuïteit. Meer expertise en goede adviezen. Kortom, een professioneel internetbureau of een ervaren webbouwer die het bedrijf verder kon helpen met de volgende stap.

Een website bouwer zoeken: de longlist

Hoe pak je dat aan? Een webbureau is er in vele soorten en maten. Er zijn communicatie- en reclamebureaus die websites maken. Er zijn webbureaus die zich alleen toeleggen op het bouwen van websites. Er zijn full service internetbureaus die naast websites alle diensten op het gebied van online marketing en communicatie aanbieden. Of je hebt individuele experts als webdesigners, online marketeers, programmeurs en gespecialiseerde tekstschrijvers die zich toeleggen op het schrijven van teksten voor online gebruik.

We richten ons op het scenario dat je op zoek gaat naar 1 aanspreekpunt voor je website. Je zoekt een webbouwer die jou van A tot Z kan helpen.

Via je eigen netwerk of via een beetje zoeken op internet kom je tot een lijst van zo’n 5 tot 7 bedrijven die je site kunnen bouwen. Je kunt hen ‘op afstand’ beoordelen op:

 • gemaakte websites (wat hebben ze gemaakt);
 • aanbod van diensten (welke expertises hebben zij in huis);
 • werkwijze (hoe pakken ze het bouwen van een website aan);
 • met welke systemen of techniek werken ze;
 • prijsniveau (wat vragen zij voor websites).

Het doel van deze ronde is om een eerste indruk te krijgen van mogelijke bureaus. Wat bieden ze? Welke kennis hebben ze? Hoe ligt hun prijsniveau?

Van hieruit kun je de volgende stap maken. Het opstellen van een kleinere lijst. Met deze bedrijven wil je om tafel om jouw plannen toe te lichten. En hen te vragen wat het gaat kosten om voor jouw bedrijf een professionele website te maken.

De shortlist: welke webbouwer gaat je website maken

Het is gebruikelijk dat je als opdrachtgever met 2 tot 3 partijen om tafel gaat. Het levert je een paar voordelen op. In ruil voor de tijd die het je kost, krijg je meteen al een goede indruk van de markt. Welke oplossingen zijn er? Wat zijn de kosten van een site? Hoe werken de verschillende bureaus? Wat vragen ze voor een nieuwe site? Hoe gaan ze om met extra kosten en meerwerk? Wat hebben ze al gemaakt en wat zijn daarvan de resultaten?

Met name dat laatste is belangrijk. Als je kunt zien wat ze al hebben gemaakt voor welke bedrijven, dan geeft dat de beste indicatie voor het te verwachten resultaat. Met het zoeken naar een websitebouwer zoek je natuurlijk vooral een stukje zekerheid voor je investering.

Je wilt dat het goed komt. Dat ze betrokken zijn. Hulpvaardig. Slagvaardig. En uiteraard betaalbaar.

Belangrijk is verder dat het persoonlijk klikt. Want je gaat er voor langere tijd een zakelijke relatie mee aan. Dan moet je elkaar begrijpen en enthousiasmeren.

Het beoordelen van de bureaus, de basis voor deze laatste gesprekken, kan op basis van de volgende punten:

 • opdrachtgevers en gemaakt werk;
 • concrete aanbieding voor jouw aanvraag;
 • werkwijze en projectmanagement/kostenbeheersing;
 • doorlooptijd van het project;
 • afspraken over onderhoud, hosting en extra kosten;
 • gebruikte website beheer systeem (content management systeem, CMS);
 • aanwezige in-huis expertise voor aanvullende diensten (online adverteren, digitale nieuwsbrieven, verbeteren vindbaarheid in Google, kennis van koppeling met externe data(systemen), het kunnen schrijven van webteksten…).

Voor wat betreft de concrete aanbieding zul je daarvoor al een beschrijving moeten hebben van hetgeen je wil laten maken.

 • beschrijven van te realiseren doelen;
 • beschrijven van de huidige site en de verbeterpunten;
 • beschrijven van de functionele eisen en wensen (en indien mogelijk de belangrijkheid voor jou als bedrijf van deze punten);
 • beschrijven wat je zelf binnen je bedrijf wil (laten) doen en wat je wil laten verzorgen door het bureau;
 • beschrijven wat je belangrijkste concurrenten zijn en waar jij je van hen onderscheid;
 • optioneel kun je aangeven wat je beschikbare budget is (indicatief).

Des te beter je de verwachtingen kunt benoemen, des te beter en begrijpelijker de aanbiedingen.

Je hebt er niets aan om na verloop van tijd te merken dat jij en je bureau toch te veel verschillen over zaken als inhoud, prijsstelling en termijnen waarop iets moet worden opgeleverd.

Dan kun je weer opnieuw beginnen. Dat is zonde voor iedereen.

Als je eenmaal een webbouwer hebt gevonden waarmee het goed klikt en waarmee je duidelijke afspraken hebt kunnen maken, kun je starten met de website planning en verdere rolverdeling.

Deze pagina is onderdeel van de serie een professionele website laten maken voor mijn bedrijf. Het overzicht van onderwerpen die hiermee te maken hebben kun je vinden in de inleiding van deze serie.

Als je voor je werk betrokken bent bij het maken -of laten maken- van websites kan deze serie je nieuwe inzichten verschaffen. We hebben bovendien een overzicht van handige website tools die je kunt gebruiken om je werk nog makkelijker of beter te maken.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.