Gevonden worden in Google. Maar op welke zoekwoorden?

Share

Ieder bedrijf heeft er belang bij om bovenaan in Google te staan. Dat levert immers veel extra website bezoekers. Als het aanbod vervolgens past bij de verwachting van die bezoekers ...

image
Geplaatst door Dennis Woudt in Google optimalisatie

Google optimalisatie begint met zoekwoorden optimalisatie

Het succes van een zoekmachine optimalisatie opdracht valt of staat met het vinden van de juiste woorden. Daarbij is het belangrijk te kijken naar de volgende zaken;

  • Relevantie van het zoekwoord (intentie van de (be)zoeker)
  • Zoekvolume
  • Moeilijkheidsgraad om hoog te scoren

Stel dat u online digitale camera’s verkoop. Op ‘digitale camera’ zoeken weliswaar veel mensen. Er is echter weinig zekerheid dat er veel potentiële kopers tussen zitten. Iemand die intikt ‘digitale camera kopen’ of ‘aanbieding Nikon camera’ is wat dat betreft verder. Uit die woorden spreekt de intentie iets te kopen. Deze woordcombinaties zullen welsiwaar veel minder vaak voorkomen, maar leiden veel eerder tot de aanschaf van een product. De laatste factor die meeweegt bij de keuze van de juiste trefwoorden is de moeilijkheidsgraad om gevonden te worden. De belangrijkste wegingsfactor daarbij is de concurrentie (ouderdom en autoriteit). Wilt u online boeken verkopen in Nederland? Weinig kans dat u op het woord ‘boek’ snel bovenaan komt. Daarmee is bol.com u een stap voor. Op ‘leuke boeken’ zal dat echter een stuk eenvoudiger zijn. En leuke boeken zijn er genoeg. Toch?

Zoekwoorden in relatie tot het verkoopproces

Het is belangrijk om te weten hoe een standaard verkoopproces verloopt. Zo is binnen de marketingadvies het AIDA model. Van Awareness via Interest en Desire naar Action. Samengevat: van bewustwording (ik heb iets nodig) via overweging tot beslissing. Per fase zijn verschillende woorden van toepassing. In het geval van de digitale camera kan de bewustwording komen als de eigen camera stuk is en vervangen moet worden. Of als er een nieuw model is met een technisch vooruitstrevende feature die er nog niet is. In de overwegingfase zet de koper alle opties op een rij. Welke merken zijn er? Wat zijn de features en de benefits. Men gaat vergelijken en houdt de knip in de gaten. Wat wil men uitgeven in relatie tot het gewenste product. De aanbieders van camera’s proberen de potentiële klant te verleiden met een onweerstaanbaar aanbod. De woorden die dan worden ingezet om bovenaan in Google zichtbaar te worden zijn dan bijvoorbeeld ‘goedkoopste camera’ of ‘prijs Nikon Coolpix P300’.

Google marketing en de invloed van social media marketing

Er is tegenwoordig veel te doen om social media. Bedrijven bekijken hoe ze dit het beste in hun marketingstrategie kunnen inpassen. Er is veel informatie, lastig om te beoordelen. De vraag is niet meer of we er iets mee moeten doen, maar wat het bedrijf ermee gaat doen. En hoe dat het snelst tot nieuwe klanten en een beter imago leidt. Maar daarover een andere keer meer.

Maar we dwalen af. De vraag was welke invloed Social Media heeft op zoekmachines en met name de zoekmachine optimalisatie om een website hoog in Google te krijgen. Algemeen bekend is dat Google social media signalen oppikt en verwerkt in haar algoritme. Actualiteit (Twitter met name), relevantie (likes, volgers, links) en autoriteit zijn belangrijke graadmeters. Zelf heeft Google met Google Plus een eigen social netwerk beschikbaar om connecties te maken en informatie en kennis te delen. Zichtbaarheid en vindbaarheid gaan hand-in-hand. Een sterk profiel op Google Plus kan de vindbaarheid verbeteren. Twitter inzetten en gebruiken voor het delen van kennis, het opbouwen van een autoriteit-status en het promoten van informatie en aanbiedingen wordt steeds vaker gedaan door bedrijven die merken dat de inspanningen worden beloond. Soms direct, soms op de wat langere termijn. Gevonden worden op Google is immers vaak iets voor de langere termijn. Duurzame resultaten zijn vaak niet in 1 dag te realiseren.

Moet uw bedrijf ook goed gevonden worden in Google?

Het is heel goed mogelijk om zelf te zorgen voor een goede vindbaarheid in Google. En om de juiste zoekwoorden te vinden die het beste bij uw bedrijf passen. Het kost alleen veel tijd. En handigheid. Er is geen geheime formule om snel tot resultaat te komen. Naast het hebben van een professionele website is het vooral een kwestie van hard werken, logisch nadenken en zorgen dat je creatief kijkt naar een vraagstuk.

Als u liever blijft doen waar u goed in bent en wat u leuk vindt, dan kan Xicero u helpen. Dan doen wij ook wat we leuk vinden en waarvan we denken er goed in te zijn. Het groeiend aantal nieuwe opdrachten mag wat dat betreft een teken zijn dat men tevreden is.

Dat nieuwe klanten ons vinden via Google geeft aan dat we dit kunstje wel beheersen. Tot snel. Via Google…?

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.