De anatomie van een huisstijlhandboek

Share

Huisstijlhandboeken zijn er in vele soorten en formaten...

image
Geplaatst door Dennis Woudt in Huisstijl

Huisstijlgids, stijlgids, huisstijlboek, Corporate brand guide, brand manual, identity guide en brand guideline zijn allemaal verschillende benamingen voor een huisstijlhandboek waarmee vastgelegd is hoe een huisstijl zich dient te gedragen en mag worden toegepast.

In bijgaand artikel wordt iets dieper ingegaan op het fenomeen huisstijl en huisstijlhandboek. Wat kun je allemaal leren voor het moment dat je zelf betrokken bent bij het (laten) maken van een huisstijlhandboek en/of het bewaken van de huisstijl van jouw bedrijf?

De basis: de huisstijl zelf

Voordat we de vraag beantwoorden waarom een bedrijf of organisatie een huisstijlhandboek zou moeten hebben, gaan we eerst een stap terug. De huisstijl zelf. Waarom heeft een bedrijf een huisstijl? En wat is dat eigenlijk, een huisstijl?

De (uitgebreide versie van de) huisstijl beschrijft alles rondom de identiteit van een bedrijf. Van design, gedrag tot communicatie. Het komt neer op een beschrijving (set regels en richtlijnen) van het gebruik van het logo, de typografie, een eventueel beeldmerk, het kleurgebruik, stijl van beelden en teksten bij toepassing op verschillende communicatiemiddelen. Het toepassen van de huis’stijl’ op alle mogelijke marketing- en communicatie uitingen dient te zorgen voor uniformiteit, herkenbaarheid en het versterken van de autoriteit (het imago) van het bedrijf.

Waarom een huisstijlhandboek?

Nu we weten wat een huisstijl is gaan we naar de vraag waarom bedrijven een huisstijl handboek zouden moeten hebben. In de kern komt het neer op het bewaken van de afspraken die zijn beschreven in het handboek. Het handboek is een middel om te zorgen dat de beoogde identiteit van het bedrijf bewaakt wordt en daarmee bijdraagt aan een sterk merk. Een professioneel en succesvol bedrijf. Naast het handboek zelf is er natuurlijk meer nodig. Belangrijkste is dat er iemand binnen een bedrijf verantwoordelijk wordt gesteld om de bedrijfsidentiteit te bewaken.

Voor wie is het huisstijlhandboek gemaakt?

Afhankelijk van de complexiteit van de huisstijl en de mate van detail waarin de afspraken over toepassing van de huisstijl wordt beschreven is het primair gemaakt voor designers, ontwerpers en b.v. tekstschrijvers van design- en communicatie- en reclamebureaus die te maken krijgen met de opdrachtgever. Het maken van een brochure, een website, een bedrijfsvideo of buitenreclame kan pas gebeuren als men goed weet wat er kan en mag en wat juist niet mag.

Naast de betrokkenen in de productie kan b.v. een brand book ook dienen als ‘bedrijfspresentatie’ voor (nieuwe)medewerkers, leveranciers, (nieuwe)klanten en andere beïnvloeders in de markt zoals journalisten en bloggers. Het is goed om je als bedrijf onderscheidend te positioneren en jouw verhaal, samen met de regels en afspraken, te delen met de buitenwereld.

Soorten huisstijlhandboeken: van eenvoudige richtlijnen tot compleet brand book

Afhankelijk van de omvang van een bedrijf of organisatie of het belangrijk maken van design en huisstijl binnen de marketingcommunicatie van een bedrijf wordt gekozen voor een kleine, praktische stijlgids of een uitgebreid en gedetailleerd brand book.

Laten we het grofweg in 3 categorieën onderverdelen:

 1. De stijlkaart
  een eenvoudige, praktische weergave van logo, kleuren en de belangrijkste afspraken
 2. De huisstijlwijzer
  een uitgebreide variant met daarin logo, beeldmerk, kleurgebruik, lettertype en de belangrijkste afspraken over de toepassingen op de meest gebruikte onderdelen van de bedrijfscommunicatie
 3. De corporate identity guide
  de meest uitgebreide en gedetailleerde versie van het huisstijlhandboek met alle informatie over het bedrijf, de visuele stijl, de beeld- en schrijfstijl, de gedragsregels en uitwerking naar alle communicatiemiddelen. Een bedrijfsgids voor interne- en externe professionals die met het logo en de huisstijl te maken hebben. En een introductie van het bedrijf of naslagwerk voor eigen medewerkers, leveranciers of geïnteresseerden

De elementen en verschijningsvorm van een huisstijlhandboek?

Zoals eerder gesteld is het nogal een verschil of je een uitgebreid ‘brand identity book’ maakt of een praktische stijlgids hebt met alleen informatie over het logo en de gebruikte kleuren. In de variëteit van huisstijlhandboeken komen de onderstaande huisstijlelementen er in voor:

 • Het bedrijfsverhaal (the story, about us pagina, oftewel de ‘why’ van de onderneming)
 • Ontwerp van (en toepassingsvormen) van het logo
 • Toepassen van logo op verschillende huisstijldragers
 • Ontwerp van (en toepassingsvormen) van het beeldmerk
 • Onderkop
 • Slogan/pay-off
 • Vormgeving van de verschillende communicatiemiddelen/huisstijldragers
 • Toepassing huisstijl op digitale media
 • Toepassing huisstijl op social media
 • Lettertype en fontgrootte
 • Kleurgebruik (RGB voor digitale toepassingen, PANTONE en CMYK voor drukwerk en overige kleurpalletten als RAL)
 • Beeldstijl en richtlijnen fotografie en/of gebruik van stockfoto’s
 • Schrijfstijl

Traditioneel zijn de huisstijlhandboeken altijd in drukwerk verschenen. Tegenwoordig zullen de meeste huisstijlhandboeken digitaal zijn. Dat kan een .pdf bestand zijn (dat daarnaast ook gedrukt kan worden) of een versie die online beschikbaar is op een (besloten)deel van de website.

Brand management tools: nog een stap verder

Sommige bedrijven gaan nog een stap verder door de online variant uit te breiden met mogelijkheden tot het downloaden en delen van bestanden. Er zijn een aantal aanbieders in de markt die huisstijlbewaking en –management hebben geautomatiseerd.

Het is zelfs mogelijk om bepaalde items uit de huisstijl online samen te stellen en daarna te bestellen. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de frequentie van bestellen van marketing- of promotionele artikelen die te maken hebben met de huisstijl, kan dit een tijdsbesparing opleveren. Buiten het feit dat je huisstijl correct wordt toegepast en medewerkers dit niet verkeerd kunnen toepassen. Voor de verantwoordelijke marketing of brand manager is dat een zorg minder.

 

 

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.