Huisstijlmanagement: hoe bewaak ik mijn huisstijl?

Share

Bedrijven die marketing en communicatie serieus nemen, weten dat het beheren en bewaken van de huisstijl een belangrijk onderdeel is op de afdeling marketing of communicatie. Een sterk merk zorgt immers voor een beter imago en meer vertrouwen. En dat zorgt weer voor nieuwe opdrachten. Essentieel dus voor ieder bedrijf. Hoe groot of klein jouw bedrijf ook is.

image
Geplaatst door Xicero in Huisstijl

Wat is een huisstijl en waarom heb ik die nodig voor mijn bedrijf?

Ieder bedrijf beschikt over een logo. Slechts weinig bedrijven hebben een goed doordachte en ontworpem huisstijl. Een complete huisstijl laten ontwerpen wordt nog steeds niet door alle verantwoordelijken als belangrijk gezien. Terwijl dit wel zo zou moeten zijn. Een huisstijl is immers meer dan alleen het logo.

Een samenhang tussen logo/beeldmerk, lettertype, kleurstijl, beeldstijl en toepassing van het logo op de diverse huisstijldragers (communicatiemiddelen) versterkt het imago. Het komt professioneel over en geeft vertrouwen. Uniformiteit, herkenbaarheid en autoriteit zijn woorden die hierbij passen. Bij een professioneel logo en huisstijl ontwerp wordt er door ontwerpers goed gekeken naar alle facetten en achtergronden van het bedrijf. Een eigen identiteit is belangrijk om je als bedrijf te onderscheiden in de markt. Er is al zoveel van hetzelfde.

Goed huisstijlbeheer begint met heldere afspraken

Door goed te beschrijven waar het logo en de huisstijlelementen aan moeten voldoen, wordt verkeerd gebruik ervan voorkomen. Het compleet en zo volledig mogelijk beschrijven van het logo, een eventueel beeldmerk, een pay-off/slogan, te gebruiken lettertype, kleurgebruik, soorten beeld en het gebruik ervan zorgt voor duidelijkheid. Werk met voorbeelden en geef aan wat mag (en vooral ook wat niet mag).

Tevens is het belangrijk om de bewaking van de huisstijl te koppelen aan een persoon. Ook daarmee wordt duidelijk wie verantwoordelijk is voor dit deel van de marketingcommunicatie. Bij vragen van collega’s of externe professionals is er 1 aanspreekpunt die weet wat de regels zijn en hoe deze moeten (mogen) worden toegepast.

Online huisstijlbeheer: snel, gemakkelijk en volgens de regels

Er zijn verschillende systemen op de markt om je huisstijl online te beheren en te bewaken. Er is software die alleen logo’s en huisstijlen beheren (delen van bestanden en documenten). En er zijn online systemen die het mogelijk maken om drukwerk binnen de huisstijl op maat te maken en te bestellen. Of vooraf gedefinieerde promotionele items en reclamedragers te bestellen.

In alle gevallen wordt op een gemakkelijke manier de presentatievorm geborgd. En kan er snel en gemakkelijk informatie en bestanden worden gedeeld met de juiste personen intern () of buiten het bedrijf (drukkers, vormgevers…). Dat is voor alle partijen een ideale situatie.

Expert in Brand Management

Xicero heeft met XBM (Xicero Brand Management) een dergelijk systeem dat naar volle tevredenheid gebruikt wordt door o.a. de KNRM, Greif Flexibles, Travel Plaza Europe en Reddingsbrigade Nederland. Wie meer wil weten over het systeem maakt snel een afspraak met Jasper via 0251 65 55 69.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.