Reclame maken voor je bedrijf

Share

Als ondernemer heb je nauwelijks tijd over voor reclame. Je holt jezelf vaak voorbij. Klanten tevreden houden. Zorgen dat afgesproken deadlines gehaald worden. Je medewerkers coachen en begeleiden. De administratie doen. Of laten doen. Vaak schiet het er bij in om je eigen bedrijf onder de aandacht te brengen van potentiële kopers.

image
Geplaatst door Dennis Woudt in Reclame maken

Bedrijfsreclame: de pijlers van succes

De (naams)bekendheid van je bedrijf vergroten is op zich niet moeilijk. Zorg dat je onderstaande stappen goed doorloopt:

  1. Je doelgroep bepalen
  2. De boodschap en vervolgactie bepalen
  3. Kijken waar de doelgroep zich bevindt
  4. Bekijk jouw markt en concurrenten (je klanten doen dat ook!)
  5. Een reclamebudget vaststellen
  6. Kijken wat werkt. En dat verder optimaliseren.

We lopen ze even snel met je door. Want zoveel tijd heb je nu ook weer niet.

Doelgroep bepalen: voor wie heb jij een goede oplossing of product?

Jouw bedrijf maakt producten of levert een bepaalde dienst. Hiervoor heb je een doelgroep in je hoofd. Wie is er op zoek naar jouw type bedrijf? In sommige gevallen kunnen er groepen zijn waar je nog niet aan hebt gedacht. Kijk, als je brochures ontwerpt dan is het duidelijk dat je op zoek bent naar iedereen die verantwoordelijk is voor marketing en communicatie en een professionele brochure wil laten maken.

Verkoop je fietsen dan is je doelgroep natuurlijk iedereen die zijn fiets wil vervangen. Maar misschien kun je ook nieuwe doelgroepen aanboren? Bijvoorbeeld mensen die geen fiets hebben en met de bus of trein een klein stuk reizen om naar het werk te gaan. Onder het mom van ‘fitter en voordeliger’ heb je een paar argumenten waarmee je reclame kunt gaan maken.

Of een snackbar die ineens een bezorgdienst gaat starten om patat en snacks niet meer alleen in de winkel te verkopen. Maar nu ook de groep bedient die er eigenlijk niet uit wil. Maar wel trek heeft.

Het mooie van ondernemen is het zoeken naar onbenutte kansen. Hoe anders ben jij? Een goed doordachte marketingstrategie is de basis voor een succesvol bedrijf.

De boodschap en vervolgactie bepalen

We hebben nu bepaald wie we willen bereiken. Belangrijk is de volgende stap: wat wil je de mensen laten weten en welke vervolgactie verwacht je van hen? Hiermee kan het reclamebureau (of jij zelf) aan de slag om het creatieve denkwerk te verrichten. Een reclamecampagne is meer dan een leuke slogan die lekker bekt of een grappige commercial. Je wilt dat de boodschap overkomt en meer nog, je wilt dat men klant wordt. Je klant doorloopt daarbij een vast aantal stappen om tot een besluit te komen. De zogenaamde ‘buyer journey’ of ‘customer journey’ (in mooi Engels) verloopt via 4 stappen:

  1. Bewustwording van een probleem
  2. Onderzoeken van oplossingen
  3. Afwegen van de beste opties
  4. Besluit nemen

Over dat beslisproces van een klant gaan we een volgende keer dieper in. Ondanks dat het eigenlijk essentieel is om je klant goed te begrijpen, weten de meeste ondernemers en verantwoordelijken onvoldoende van hun klanten. Er valt dus veel te verdienen. Letterlijk en figuurlijk.

Terug naar de reclame die je wilt gaan maken voor je bedrijf, product of dienst. Bepaal goed wat je aan je potentiële nieuwe klanten wil gaan zeggen en welke vervolgactie je verwacht. Wil je dat ze na een advertentie naar je site gaan? Wil je dat ze direct online gaan bestellen? Of een sample gaan aanvragen? Of een gesprek gaan plannen? Je ziet, veel mogelijkheden. Des te duidelijker je kunt vertellen wat je verwacht, des te beter het resultaat.

Waar is de doelgroep?

Belangrijk is verder dat je weet waar jouw klanten zich bevinden. Bekendheid maken voor je bedrijf is vooral een kwestie van op de juiste plek aanwezig zijn. Soms persoonlijk, een andere keer in print of digitaal. Een webshop in sportkleding kan waarschijnlijk het beste gaan adverteren op websites van verenigingen die passen bij het aanbod. Een sportschool daarentegen hoeft niet per se online en zou b.v. kunnen verrassen op locale festivals of kunnen gaan flyeren na schooltijd bij de middelbare scholen in hun verzorgingsgebied. Ben je misschien de enige. En dat valt op.

Bekijk jouw markt en concurrentie

Door goed te kijken naar je concurrenten leer je meerdere dingen tegelijk. Ten eerste weet je al snel hoe groot het aantal bedrijven is waar jouw klant uit kan kiezen. Daarnaast ontdek je al snel hoe jouw concurrenten zich actief bezig houden met reclame en promotie. En als laatste leer je van het aanbod, de prijsstelling en de verschillen die er zijn tussen jouw bedrijf en je concurrenten.

Misschien moet je toch nog eens naar de prijs kijken? Of je assortiment? Of moet je op een andere manier je naamsbekendheid vergroten? Deze stap is een leerzame en vooral ook leuke fase.

Klanten die een probleem hebben om op te lossen zoeken, kijken, vergelijken en besluiten. Des te beter jij je kunt onderscheiden, des te groter de kans dat je die klant ook echt aan je kunt binden.

Een reclamebudget vaststellen

Reclame maken of een reclamebureau inhuren om professioneel reclame te laten maken kan kostbaar zijn. Voor niets gaat de zon op. Met een beetje geluk op een mooie zomers dag. Gratis reclame maken gaat nooit op. Als je inzet op reclame via Facebook of website optimalisatie om hoog in Google te komen kost je dat ook tijd. Vaak wordt de tijd die men zelf kwijt is niet meegerekend.

Maar jij bent van nature niet opgeleid als reclameman. Hoewel gezond verstand de basis is van alles, kan een extern bureau waarde toevoegen door snel de juiste strategie te bepalen, de juiste kanalen te adviseren en met een creatieve oplossing te komen om klanten te raken. En te bewegen tot (een vervolg)actie. Hoe hoog dat budget is hangt van veel factoren af. Ben je starter? Wat levert een klant op? Hoe bekend is je bedrijf en hoeveel concurrentie is er? Gemiddeld geven bedrijven 10% van hun omzet uit aan marketing. En een deel daarvan aan reclame.

Kijken wat werkt. En dat verder optimaliseren.

Als je eenmaal een budget hebt vastgesteld is het zaak om keuzes te gaan maken. Welke deel wordt waaraan besteedt? Als je meerdere manieren gaat proberen kun je goed zien hoe de resultaten zich tot elkaar verhouden. Werkt voor jou een digitale nieuwsbrief goed? Verhoog dan de frequentie. Of ga nog beter inspelen op de onderwerpen (problemen, vragen) die je klanten graag lezen.

Is email marketing niets voor jouw bedrijf, maar levert bezoek vanuit social media kanalen de beste omzet voor je webshop op? Zorg dan dat je jouw budget zo inricht en optimaliseert dat je je op die sterke punten richt. Bedenk dat het geen wiskunde is. Soms ligt jou het ene beter dan het andere. Ben je goed in PR en heb je veel contacten. Dan is de kans groot dat jouw persberichten en nieuws goed worden opgepakt door de media. Een ander is weer handig op LinkedIn en heeft daar een trouwe schare volgers die jouw berichten delen en doorzetten naar nieuwe klanten. En weer iemand anders is handig met filmpjes en maakt van zijn eigen YouTube kanaal zijn of haar beste ingang voor nieuwe klanten.

Gewoon proberen en doen. Of laten doen. En kijken wat werkt. Als ondernemer of eindverantwoordelijk weet je dondersgoed hoe je dit aanpakt. Daarvoor zit je immers op de plek waar je zit.

Succes met je bedrijf.

Het bureau voor nuchtere Hollanders

Opgericht in 1994, heeft het team de expertise en ervaring van traditionele waarden in een nieuw tijdperk. Een combinatie van marketing, tech, content en strategie maken ons een echte partner van merken en bedrijven met ambitie.

Werken aan uw merk en uitstraling. Online of social media. Tekst, video of grafisch? Onze diensten brengen uw inspanningen in lijn met uw doelstellingen. Dat doen we op z'n Noord-Hollands: nuchter, praktisch en samen. Met een grote drang naar resultaat en rendement. Want dat is van alle tijden.